Plan i szczegóły szkolenia:
Ilość godzin szkoleniowych: 32 / 4 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.
PROGRAM KURSU:
I DZIEŃ:
Pre-test
1. Rola i zadania managera/kierownika sali
2. Planowanie i organizowanie pracy, kierowanie i kontrola personelu
3. Rekrutacja pracowników, delegowanie zadań
4. Motywacja pracowników /nagrody i kary/
5. Przygotowywanie i kontrola standardów pracy
6. Komunikacja z personelem, trudne rozmowy i konflikty
7. Zabezpieczenie ilościowe personelu, tworzenie grafików pracy, rozliczenia finansowe
8. BEVERAGE COST: kontrolowanie kosztów oraz kształtowanie sprzedaży
II DZIEŃ:
1. Profesjonalna postawa kelnera
- strój, wygląd
- zasady pracy restauracyjnej
- zakazane postawy
- poprawne postawy personelu
2. Zasady funkcjonowania restauracji
3. Przygotowanie stanowiska pracy
- niezbędnik kelnerski
4. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek
5. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu
6. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych
- powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości
7. Techniki kelnerskie
8. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie
- serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/
9. Poprawna rozmowa z Gościem restauracyjnym
10. Psychologia sprzedaży, zwiększanie sprzedaży wśród kelnerów
11. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna
- zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia Gościa
- typologia Gości i metody współpracy
- up-selling
- cross-selling
- sugestywne opisywanie potraw
- psychologia sprzedaży
- rozmowy z trudnym Gościem
- wysoki standard obsługi (wspieranie wizerunku firmy)
III DZIEŃ:
1. Zasady organizacji imprez zbiorowych
- imprezy zasiadane i stojące
- charakterystyka i organizacja
- najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.
2. Przygotowywanie, organizacja i charakterystyka bufetów
- bufet ciepły i zimny
- bufet kawowy
3. Obsługa ROOM SERVICE
- przyjmowanie zamówienia
- realizacja zamówienia
- przygotowanie tacy i wózka do obsługi ROOM SERVICE
- zasady obsługi ROOM SERVICE
4. Kuchnie Świata, poprawny serwis i konsumpcja potraw – degustacja
- /krewetki, ostrygi, mule/
- /ślimaki po burgundzku/
- /pstrąg – filetowanie ryb całych/
- /steaki wołowe poprawne formy wysmażenia/
- /sery żółte i pleśniowe: Camembert, Gruyere, Roquefort/
5. Typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych
- jak powstaje wino i co wpływa na jego smak
- charakterystyka szczepów (białe i czerwone)
- wina musujące, słodkie i wzmacniane
- dobór win do potraw
- poprawny serwis win stałych i modyfikowanych
IV DZIEŃ:
1. Miksologia, towaroznawstwo alkoholowe – degustacja
- wódka czysta, gin, rum, tequila
- brandy, whisky
- najważniejsze likiery
2. Profesjonalny sprzęt barmański
3. Profesjonalne przygotowywanie i dekoracja najpopularniejszych drinków
- short drink
- long drink
- shot
4. Baristyka – teoria kawy
5. Obsługa ekspresu ciśnieniowego
6. Poprawne przygotowywanie kaw klasycznych
- ristretto, espresso, lungo, doppio
- americano, frappe, cappuccino
7. Dobór deserów do kaw o alkoholi
Post-test
Realizacja kursu nastąpi dla grupy min. 4 osób.
Koszt kursu wynosi 820 PLN.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.