Kurs kelnerski I stopnia

Rozpoczęcie:
28 lipca 2017 09:00
Zakończenie:
30 lipca 2017 16:30
Miejsce szkolenia:
Gdyńska 31, Kraków, Polska   Zobacz na mapie:
Telefon
12 269 38 23

470.00

Plan i szczegóły szkolenia:

Jedzenie jest jedną z podstawowych przyjemności dla każdego człowieka. Dobre jedzenie i świetny serwis potrafią czynić cuda. Zaobserwować to można w każdej restauracji. Zadowolony Gość zostawi spory napiwek, odwiedzi nas ponownie i przyprowadzi znajomych. Czy wiesz, jakie zarobki osiągają kelnerzy? Pomyśl, że oprócz wynagrodzenia od pracodawcy dostajesz napiwki, które mogą nawet podwoić Twoje zarobki. Dodatkowym atutem jest praca w miłym otoczeniu, oraz poznawanie nowych ludzi.

Jesteś młodą, energiczną osobą chcącą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe? A może szukasz dodatkowej pracy. Zapoznaj się z ofertą, sprawdź, kim jesteśmy.

Kurs kelnerski dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie przedstawiamy zasady obsługi Gości indywidualnych. Kładziemy bardzo duży nacisk na restauracyjny savoir vivre oraz techniczne umiejętności naszych słuchaczy. Kurs zawiera takie elementy jak: obsługa konsumenta, serwis dań, serwis wina, serwis champagne i inne istotne zagadnienia.
Podczas drugiego etapu kursu przybliżamy zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Kelnerskiego wg autorskiego programu.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo zaświadczenie oraz dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie kelnerskim /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

PO UKOŃCZONYM KURSIE ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODBYCIA BEZPŁATNYCH PRAKTYK W TRZY GWIAZDKOWYM HOTELU.

 

PROGRAM:

I Dzień:

  1. Profesjonalna postawa kelnera
  • strój, wygląd
  • zasady pracy restauracyjnej
  • zakazane postawy
  • poprawne postawy personelu
  1. Zasady funkcjonowania restauracji
  2. Przygotowanie stanowiska pracy
  • niezbędnik kelnerski
  1. Prezentacja zastawy stołowej
  • porcelana, sztućce, szkło
  • prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju
  1. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek
  2. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu

II Dzień:

  1. Powtórka zagadnień z dnia wcześniejszego
  2. Profesjonalne nakrywanie do stołu
  • nakrycie podstawowe, nakrycie rozszerzone, nakrycie zgodnie z menu
  1. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych
  • powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości
  1. Techniki kelnerskie
  2. Serwis wina
  • typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych
  1. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie
  • Serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/

III Dzień:

  1. Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych
  2. Zasady organizacji imprez zbiorowych
  • imprezy zasiadane i stojące
  • charakterystyka i organizacja
  • najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.
  1. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna
  • zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia Gościa
  • typologia Gości i metody współpracy
  • up-selling
  • cross-selling
  • psychologia sprzedaży
  • rozmowy z trudnym Gościem
  • wysoki standard obsługi (wspieranie wizerunku firmy)
  1. Egzamin końcowy pisemny oraz praktyczny

 

Ilość godzin szkoleniowych: 30

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk, Krzysztof Bajda

Metody nauki: wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, praca w grupach, studia przypadków, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie: ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia: Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w restauracji oraz sprzedaży sugestywnej. Będzie potrafił wykonywać  usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych. Absolwent szkolenia będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami.  Zdobędzie umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór  urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod  serwowania potraw i napojów. Absolwent będzie potrafił pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole w miejscu pracy (kawiarni, restauracji).

Efekty uczenia się: Absolwent szkolenie ma wiedzę na temat pracy w restauracji oraz sprzedaży sugestywnej. Potrafi wykonywać  usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych. Absolwent szkolenia profesjonalnie obsługuje Gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór  urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod  serwowania potraw i napojów. Absolwent potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole w miejscu pracy (kawiarni, restauracji).

 

Koszt kursu wynosi 470 PLN.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 100 PLN.

Płatności za szkolenie można dokonać  w wybranej przez siebie formie:

  • Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
  • Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
  • Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Status

Dostępne miejsca

0 Has Sold

Schedule

zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:30

ilość godzin szkoleniowych: 30/3dni