Plan i szczegóły szkolenia:
Ilość godzin szkoleniowych: 48
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
PROGRAM KURSU:
Pre-test
PANEL I – Zarządzanie:
- Zarządzanie zespołem, kierowanie pracą podwładnych na kuchni
- Delegowanie zadań, komunikacja, działanie pod presją
- Trudne rozmowy z pracownikami, rozwiązywanie konfliktów
- Prawidłowy FOOD COST – kontrolowanie kosztów, maksymalizacja zysków
- Zarządzanie jakością produkcji
- Trendy w gastronomii i Slow Food, regionalizm, lokalność składników
PANEL II – Tworzenie menu dostosowanego do klienta docelowego:
- Profesjonalne menu dostosowane do specyfiki lokalu Gości
- Sezonowość menu, czy zawsze należy wymieniać całość oferty?
- Czy w każdej restauracji musimy prezentować minimalistyczne menu?
- Klasyczna i nowoczesna karta menu
PANEL III – Zajęcia praktyczne z zakresu gotowania:
- Tworzenie dań nowoczesnych
- Klasyczne podanie dań
PANEL IV – Jakość produkcji, utrzymana na odpowiednim wysokim poziomie:
- Utrzymanie produkcji na wysokim poziomie – tworzenie procedur jakościowych
- Tworzenie standaryzacji, produkcji, powtarzalność produkcji
- Dostosowanie jakości produkcji do odbiorców na podstawie TQM
PANEL V – Zasady obsługi Gości przy stole:
- poprawne nakrycie, stołu
- poprawne używanie porcelany stołowej, sztućców, szkła
- poprawne, zgodne ze sztuką podawanie i dekorowanie dań
- tworzenie miłej atmosfery przy stole
- Nowoczesny design potraw
- przystawki
- zupy
- dania główne
- desery
PANEL VII – Zasady kontrolowania i gospodarki magazynowej:
- Obsługa POS
- Tworzenie i kontrolowanie receptur
- Analizy sprzedaży dań
- Analizy FOOD COST, wyciągnięcie wniosków i wprowadzenie zmian
- Gospodarka magazynowa, kontrolowanie zużywalności produktów
- Utrzymywanie food cost na odpowiednim, ustalonym poziomie
PANEL VIII – Food pairing, jedzenie, wino, napoje:
- Tworzenie dań na podstawie łączenia smaków
- Klasyczne zasady oraz nowoczesne metody
- Łączenie dań i napoi, kompleksowe podejście do preferencji smakowych Gości
- Podstawowe informacje na temat wina
- Poprawny serwis wina i napoi
PANEL IX – Ciekawostki restauratorskie i kulinarne:
- Dekonstrukcje przepisów klasycznych (klasyczne potrawy podane w nowatorski sposób)
- Elementy kuchni molekularnej
- Nowoczesne desery restauracyjne podawane talerzowo
Post-test
Realizowane menu i przepisy podawane są w trakcie kursu. Są dostosowane do sezonowości i dostępności potraw. Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji/zmiany kolejności realizacji poszczególnych paneli kursu w trakcie poszczególnych dni. Całość tematów każdorazowo jest realizowana, jest to ramowy program kursu Szef Kuchni.
Koszt kursu wynosi 2190 PLN.
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 500 PLN.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.