Warsztat domowych metod parzenia kawy

Plan i szczegóły szkolenia:

Jednodniowy warsztat – domowe metody parzenia kawy jest przeznaczony dla wszystkich pasjonatów kawy. Celem jest poznanie alternatywnych metod parzenia kawy.

Warsztat składa się z ćwiczeń praktycznych pozwalających opanować te techniki.

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej sali szkoleniowej.

Po ukończeniu warsztatu otrzymują Państwo dwa certyfikaty Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w warsztacie domowych metod parzenia kawy, w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

Pre-test

  1. Czym jest kawa i jak wybrać dobrą (różnice między kawami jednorodnymi, blendami z palarni rzemieślniczych i kawami komercyjnymi )
  2. Przegląd alternatywnych metod parzenia oraz jak ich używać ( Drip/V60 , Chemex, Aeropress, Syphon, French Press )
  3. Jak wybrać akcesoria dla siebie
  4. Degustacja kilku rodzajów kaw, przygotowanych za pomocą różnych urządzeń

Post-test

Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń

Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń

Ilość godzin szkoleniowych: 8 / 1 dzień

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Kamil Utzig

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają.

Cele kształcenia

Absolwent warsztatu zdobędzie wiedzę na temat kawy, między innymi będzie znał różnicę między kawami jednorodnymi, rzemieślniczymi, a komercyjnymi. Pozna alternatywne metody parzenia kawy. Będzie potrafił używać na przykład Aeropress, czy French Press.

Efekty uczenia się

Absolwent warsztatu posiada wiedzę na temat kawy, między innymi porafi wymienić różnicę między kawami jednorodnymi, rzemieślniczymi, a komercyjnymi. Zna alternatywne metody parzenia kawy. Potrafi używać na przykład Aeropress, czy French Press.