Warsztaty “Mikołajkowe Gotowanie”

Zapraszamy na warsztaty „Mikołajkowe Gotowanie”
W ramach czterogodzinnych zajęć nauczymy Państwa jak:
– Przygotować nowoczesne potrawy świąteczne
– Jak zaprezentować potrawy w nowoczesny sposób
Warsztaty są skierowane do grona osób, którzy chcą wprowadzić nowoczesny „twist” na świątecznym stole.

Przygotuj potrawy na święta, sprawdź razem z nami świąteczne przepisy.

Na kursie przedstawimy teorię gotowania świątecznego, wprowadzimy w świat potraw, usystematyzujemy wiedzę i przejdziemy do ćwiczeń praktycznych.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Marzysz o tym by zostać kuchennym wirtuozem? W takim razie może pora skorzystać z kursu gotowania? Szkoły uczące gotowania posiadają w swojej ofercie kursy podzielone na przeróżne poziomy. Oferują one np. kurs gotowania od podstaw. Kurs taki składa się z kilku lekcji, podczas których poznajemy podstawy przyrządzania smacznych zup, zarówno zwykłych, jak i kremów. Lekcje te odpowiadają także temu, co możemy przygotować z mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Osobną lekcję stanowi także wykład dotyczący tworzenia deserów.
Jeśli jesteśmy maniakami jednej kuchni, to możemy również zapisać się na kurs tematyczny, dzięki któremu poznamy kuchnię włoską, francuską, hiszpańską, śródziemnomorską, latynoską, azjatycką a nawet polską. Poznamy podstawy, które pozwolą nam przygotować przystawkę, danie główne oraz deser z wybranej kuchni. Istnieje możliwość zapisania się na kurs, który zabierze nas w podróż dookoła świata. Będzie to okazja do zapoznania się z podstawami różnych kuchni.
Coraz większą popularnością cieszą się także warsztaty gotowania potraw zdrowych.

Kursy gotowania zazwyczaj dzielą się na część teoretyczną oraz praktyczną. W części teoretycznej poznamy ogólne informacje dotyczące danej kuchni, dowiemy się także jakie produkty są najczęściej używane w danej kuchni. Jeśli jest to kurs zdrowego odżywiania to poznamy podstawy tego trybu życia i tejże kuchni.
Kursy takie odbywają się co jakiś czas stacjonarnie, jak również w różnych miastach w całej Polsce.

Program szkolenia “Warsztaty gotowania świątecznego”

PROGRAM WARSZTATU:

Przystawki:

  1. Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem.
  2. Sałatka z paluszkami karbowymi.
  3. Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.

Dania główne:

  1. Dorsz w sosie porowym.
  2. Ryba po grecku z morelami.
  3. Pierogi korzenne z suszona śliwka i orzechami.

Desery:

  1. American Cheese Cake.
  2. Japoński makowiec z jabłkami.
  3.  Angielski deser świąteczny „mince pie.

Kup szkolenie online:

04 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

4 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Szef Kuchni

7 grudnia 202011 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
11 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

11 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
14 - 18Grudzień

Kurs Szef Kuchni

14 grudnia 202018 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
18 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

18 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
21 - 25Grudzień

Kurs Szef Kuchni

21 grudnia 202025 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
25 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

25 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
28 Grudzień - 01 Styczeń

Kurs Szef Kuchni

28 grudnia 20201 stycznia 2021 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
01 Styczeń

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

1 stycznia 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
04 - 08Styczeń

Kurs Szef Kuchni

4 stycznia 20218 stycznia 2021 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się

Ilość godzin szkoleniowych: 56 / 7 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Istnieje możliwość skorzystania z pojedynczych dni w trakcie kursu, koszt 490 PLN/dzień
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kurs świątecznego przygotowania potraw

Cukiernictwo:
*pieczywo cukiernicze: herbatniki, suchary, płatki, pierniki, pieczywo parzone, pieczywo piankowe, wafle, pieczywo drożdżowe;
*półprodukty cukiernicze: kuwertura, tłuszcz kakaowy, kuch kakaowy, miazga z jąder nasion oleistych, nadzienie marcepanowe, pomada, polewa kakaowa;
*czekolada
*wyroby czekoladowe, np. cukierki czekoladowe o rdzeniu miękkim, cukierki czekoladowe o rdzeniu z karmelków nadziewanych, drażetki czekoladowe, wyroby wschodnie czekoladowe, herbatniki czekoladowe, pierniki czekoladowe, wafle czekoladowe;
*kakao
*wyroby czekoladopodobne i wyroby w polewie kakaowej, np. wyroby czekoladopodobne, pierniki w polewie kakaowej, wafle w polewie kakaowej, pieczywo piankowe w polewie kakaowej;
*cukierki, np. karmelki, drażetki, pomadki (np. krówki), cukierki pudrowe prasowane;
*wyroby wschodnie, np. chałwa, wyroby grylażowe, wyroby oblewane masą karmelową, nugaty, orzechy prażone;
*wyroby cukiernicze trwałe pozostałe, np. wyroby żelowe, cukrowe, z mas tłustych, marcepan i pokrewne, wyroby z tłuszczu kakaowego, gumy do żucia z wyłączeniem lizaków.

Ciasto kruche – rodzaj słodkiego lub wytrawnego ciasta o kruchej strukturze. Wyrabia się z niego drobne ciastka oraz korpusy babeczek, tartaletek, tart, quiche, spody ciast owocowych (np. szarlotek), makowców, serników, mazurków, Ciasto kruche swą kruchą strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (proporcja wagowa mąki do tłuszczu powinna wynosić 2:1). Oprócz wspomnianych składników do ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia.

Ciasto półkruche: Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym. Wykorzystuje się je jako spód do ciast owocowych, Robi się z niego ciasteczka, herbatniki, małe rogaliki, babeczki nadziewane przed pieczeniem, paszteciki

Ciasto francuskie – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. Ciasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Ciasto podstawowego, przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu tj octu . Drugim rodzajem ciasta jest ciasto maślane, złożone z masła z niewielkim dodatkiem mąki. Ciasto maślane należy ułożyć na cieście podstawowym tak, aby złożyć całość w kopertę. Całość rozwałkowuje się na grubość mniej więcej 2 cm, następnie składa na 4 warstwy i odstawia do schłodzenia. Rozwałkowywanie i składanie należy powtórzyć co najmniej 4 razy – nie więcej niż 6. Wałkowanie ciasta musi być przerywane chłodzeniem, gdyż ono właśnie powoduje zestalanie się tłuszczu w cieście.

Ciasto parzone – rodzaj ciasta otrzymywanego przez zaparzenie mąki pszennej mieszaniną wody z tłuszczem. Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta: mąka, woda, tłuszcz (margaryna), jaja, sól. Wypiekanie odbywa się w temperaturze 190 °C – 220 °C.

Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny[1]. Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad.

Toruńskie pierniki – tradycyjny wypiek toruński, wyrabiany przez piekarzy od około 700 lat. Marka „Toruńskie pierniki” znajduje się na 19. miejscu w Polsce pod względem rozpoznawalności u konsumenta, wliczając w to wszystkie marki wszystkich branż.

Ciasto drożdżowe to ciasto, w którym zastosowano biologiczne metody spulchniania, wykorzystując właściwości drożdży piekarniczych. W porównaniu do innych rodzajów ciast, podstawowe ciasto drożdżowe nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami jest mąka oraz płyn. Ciasto drożdżowe można sporządzać wieloma metodami. Wśród nich można wyróżnić: metodę jedno-, dwu- i trójfazową.

Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków.

Gorzka składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7 °C. Zawiera 2–5 razy więcej teobrominy niż mleczna.
Mleczna w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5 °C. Zwykle czekolada ta zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuszczonej masy kakaowej, 3,5% tłuszczu mlecznego oraz 25% tłuszczu ogółem
Deserowa w jej skład wchodzi miazga kakaowa, cukier, lecytyna oraz tłuszcz kakaowy lub inne dodatki. Najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej
Biała bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura wytwarzania 27,9–30,5 °C.
Niektórzy smakosze wyrażają pogląd, że ten wyrób nie jest czekoladą ze względu na niską zawartość masła kakaowego.