I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Warsztaty wędliny, kiszonki, puszki, marynaty

Plan i szczegóły szkolenia:

Zapraszamy na warsztaty wędliny / kiszonki / puszki / marynaty
W ramach trzydniowych zajęć nauczymy Was jak samodzielnie przygotować szynki, balerony, kiełbasy, pasztety, salcesony. Jak skomponować je z marynatami.
Jak przygotować puszki pełne smakołyków. Nauczymy Was jak udekorować opakowanie, aby cieszyły stół i oczy. Warsztatów skierowany jest do grona osób,
którzy doceniają smak własnoręcznie przygotowanych zapasów spożywczych.

Warsztaty zrób to sam
– szynki, kiełbasy, mięsa pieczyste
– marynaty z owoców i warzyw
– marynaty i zalewy z mięs i ryb
– dania jednogarnkowe w puszce

Program

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Prezentacja multimedialna
– zapoznanie się z zasadami BHP i sanitarnymi, alergeny – informacje historyczne i etnograficzne – informacje technologiczne – znakowanie etykiet przechowywanie, pasteryzowanie.
Zajęcia praktyczne

Wędliny:
1. Szynki gotowane, pieczone i wędzone
2. Mięsiwa pieczyste – karczek w kminku i majeranku
3. Kiełbasa szynkowa grubo krojona z pieprzem

4. Klasyczna polska wiejska i jałowcowa
5. Kiełbasa biała, parzona, pasztetowa
6. Salceson z dobrych podrobów
7. Smalec z grzybami, jabłkiem i majerankiem

Marynaty
1. Korniszony i ogórki konserwowe
2. Kapusta modra i kapusta na słodko -kwaśno
3. Papryka faszerowana i sałatka węgierska
4. Marynowany dereń, śliwki z nadzieniem
5. Marynowane grzyby
7. Kiszone ogórki z marchwią
8. Kiszonka wielkopolska

Puszki i weki
1. Leczo z paprika kolbasz w puszce
2. Fasolka po bretońsku w puszce
3. Ryby w zalewie w weku z Twoją etykietą 4. Ryby w galarecie w weku
Koszt 1290 PLN /osoba.

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Zajęcia odbywają się w godzinach: 09:00-16:15

Ilość godzin szkoleniowych: 8/1 dzień

Prowadzący m.in. Krzysztof Leśniewski