Warsztaty wędliny, kiszonki, puszki, marynaty

Plan i szczegóły szkolenia:

Zapraszamy na warsztaty wędliny / kiszonki / puszki / marynaty
W ramach trzydniowych zajęć nauczymy Was jak samodzielnie przygotować szynki, balerony, kiełbasy, pasztety, salcesony. Jak skomponować je z marynatami.
Jak przygotować puszki pełne smakołyków. Nauczymy Was jak udekorować opakowanie, aby cieszyły stół i oczy. Warsztatów skierowany jest do grona osób,
którzy doceniają smak własnoręcznie przygotowanych zapasów spożywczych.

Warsztaty zrób to sam
– szynki, kiełbasy, mięsa pieczyste
– marynaty z owoców i warzyw
– marynaty i zalewy z mięs i ryb
– dania jednogarnkowe w puszce

Program

Prezentacja multimedialna
– zapoznanie się z zasadami BHP i sanitarnymi, alergeny – informacje historyczne i etnograficzne – informacje technologiczne – znakowanie etykiet przechowywanie, pasteryzowanie.
Zajęcia praktyczne

Wędliny:
1. Szynki gotowane, pieczone i wędzone
2. Mięsiwa pieczyste – karczek w kminku i majeranku
3. Kiełbasa szynkowa grubo krojona z pieprzem

4. Klasyczna polska wiejska i jałowcowa
5. Kiełbasa biała, parzona, pasztetowa
6. Salceson z dobrych podrobów
7. Smalec z grzybami, jabłkiem i majerankiem

Marynaty
1. Korniszony i ogórki konserwowe
2. Kapusta modra i kapusta na słodko -kwaśno
3. Papryka faszerowana i sałatka węgierska
4. Marynowany dereń, śliwki z nadzieniem
5. Marynowane grzyby
7. Kiszone ogórki z marchwią
8. Kiszonka wielkopolska

Puszki i weki
1. Leczo z paprika kolbasz w puszce
2. Fasolka po bretońsku w puszce
3. Ryby w zalewie w weku z Twoją etykietą 4. Ryby w galarecie w weku
Koszt 1290 PLN /osoba.

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Zajęcia odbywają się w godzinach: 09:00-16:15

Ilość godzin szkoleniowych: 8/1 dzień