Warsztaty “zrób to sam” Wędliny/ Kiszonki/ Puszki/ Marynaty

Plan i szczegóły szkolenia:

Zapraszamy na warsztaty “zrób to sam” Wędliny / Kiszonki / Puszki / Marynaty
W ramach trzydniowych zajęć nauczymy Was jak samodzielnie przygotować szynki, balerony, kiełbasy, pasztety, salcesony.

  • Jak skomponować je z marynatami;
  • Jak przygotować puszki pełne smakołyków;
  • Nauczymy Was jak udekorować opakowanie, aby cieszyły stół i oczy.

Warsztaty są skierowane do grona osób,
którzy doceniają smak własnoręcznie przygotowanych zapasów spożywczych.

Warsztaty “zrób to sam”
– szynki, kiełbasy, mięsiwa pieczyste
– marynaty z owoców i warzyw
– marynaty i zalewy z mięs i ryb
– dania jednogarnkowe w puszce

Program

Prezentacja multimedialna
– zapoznanie się z zasadami BHP i sanitarnymi, alergeny – informacje historyczne i etnograficzne – informacje technologiczne – znakowanie etykiet przechowywanie, pasteryzowanie.
Zajęcia praktyczne

Wędliny:
1. Szynki gotowane, pieczone i wędzone.
2. Mięsiwa pieczyste – karczek w kminku i majeranku.
3. Kiełbasa szynkowa grubo krojona z pieprzem.

4. Klasyczna polska wiejska i jałowcowa.
5. Kiełbasa biała, parzona, pasztetowa.
6. Salceson z dobrych podrobów.
7. Smalec z grzybami, jabłkiem i majerankiem.

Marynaty:
1. Korniszony i ogórki konserwowe.
2. Kapusta modra i kapusta na słodko -kwaśno.
3. Papryka faszerowana i sałatka węgierska.
4. Marynowany dereń, śliwki z nadzieniem.
5. Marynowane grzyby.
7. Kiszone ogórki z marchwią.
8. Kiszonka wielkopolska.

Puszki i weki:
1. Leczo paprykowe, kolbasz w puszce.
2. Fasolka po bretońsku w puszce.
3. Ryby w zalewie w weku z Twoją etykietą.

4. Ryby w galarecie w weku.

Koszt 1290 PLN /osoba.

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Zajęcia odbywają się w godzinach: 09:00-17:30

Ilość godzin szkoleniowych: 30/3 dni

Prowadzący m.in. Krzysztof Leśniewski

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent warsztatów będzie znał techniki wyrobu wędlin, baleronów, kiełbas, pasztetów, salcesonów. Będzie umiał skomponować je z marynatami, przygotowywać puszki pełne smakołyków, będzie umiał udekorować opakowanie.

Efekty uczenia się

Absolwent warsztatów będzie potrafił samodzielnie przygotować szynki, balerony, kiełbasy, pasztety, salcesony. Będzie potrafił skomponować je z marynatami, przygotować puszki pełne smakołyków, udekorować opakowanie. Absolwent będzie znał zasady BHP

11 - 13Styczeń

Warsztaty wędliny, kiszonki, puszki, marynaty

11 stycznia 2020 1,290.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
22 - 24Luty

Warsztaty wędliny, kiszonki, puszki, marynaty

22 lutego 2020 1,290.00 Dostępne miejsca
Zapisz się