Warsztaty “zrób to sam” Wędliny/ Kiszonki/ Puszki/ Marynaty

Zapraszamy na warsztaty “zrób to sam” Wędliny / Kiszonki / Puszki / Marynaty
W ramach trzydniowych zajęć nauczymy Was jak samodzielnie przygotować szynki, balerony, kiełbasy, pasztety, salcesony.

  • Jak skomponować je z marynatami;
  • Jak przygotować puszki pełne smakołyków;
  • Nauczymy Was jak udekorować opakowanie, aby cieszyły stół i oczy.

Warsztaty są skierowane do grona osób,
którzy doceniają smak własnoręcznie przygotowanych zapasów spożywczych.

Szkolenie – własne wędliny, kiszonki, wyroby domowe

Warsztaty “zrób to sam”
– szynki, kiełbasy, mięsiwa pieczyste
– marynaty z owoców i warzyw
– marynaty i zalewy z mięs i ryb
– dania jednogarnkowe w puszce

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie wędliniarskim w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Program szkolenia “Wędliniarstwo”

Prezentacja multimedialna
– zapoznanie się z zasadami BHP i sanitarnymi, alergeny – informacje historyczne i etnograficzne – informacje technologiczne – znakowanie etykiet przechowywanie, pasteryzowanie.
Zajęcia praktyczne

Wędliny:
1. Szynki gotowane, pieczone i wędzone.
2. Mięsiwa pieczyste – karczek w kminku i majeranku.
3. Kiełbasa szynkowa grubo krojona z pieprzem.

4. Klasyczna polska wiejska i jałowcowa.
5. Kiełbasa biała, parzona, pasztetowa.
6. Salceson z dobrych podrobów.
7. Smalec z grzybami, jabłkiem i majerankiem.

Marynaty:
1. Korniszony i ogórki konserwowe.
2. Kapusta modra i kapusta na słodko -kwaśno.
3. Papryka faszerowana i sałatka węgierska.
4. Marynowany dereń, śliwki z nadzieniem.
5. Marynowane grzyby.
7. Kiszone ogórki z marchwią.
8. Kiszonka wielkopolska.

Puszki i weki:
1. Leczo paprykowe, kolbasz w puszce.
2. Fasolka po bretońsku w puszce.
3. Ryby w zalewie w weku z Twoją etykietą.
4. Ryby w galarecie w weku.

Kup szkolenie online:

Kursy dostępne wkrótce

Ilość godzin szkoleniowych: 16 / 2 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Koszt kursu 1290 PLN/dzień
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent warsztatów będzie znał techniki wyrobu wędlin, baleronów, kiełbas, pasztetów, salcesonów. Będzie umiał skomponować je z marynatami, przygotowywać puszki pełne smakołyków, będzie umiał udekorować opakowanie.

Efekty uczenia się

Absolwent warsztatów będzie potrafił samodzielnie przygotować szynki, balerony, kiełbasy, pasztety, salcesony. Będzie potrafił skomponować je z marynatami, przygotować puszki pełne smakołyków, udekorować opakowanie. Absolwent będzie znał zasady BHP.

Aktualne zapisy na kurs wyrobu własnych wędlin

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kurs wyrobu wędlin organizujemy również w Twojej okolicy.

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Białystok

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Bydgoszcz

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Gdańsk

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Gorzów Wielkopolski

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Katowice

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Zielona Góra

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Toruń

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Kielce

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Kraków

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Lublin

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Łódź

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Olsztyn

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Warszawa

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Opole

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Poznań

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Białystok

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Rzeszów

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Szczecin

Warsztaty wędliniarski, własne wyroby Wrocław